Denk dat iedereen wel eens dat vervelende gevoel op de W.C. heeft gehad. Waarom kost het je nou toch zo’n moeite om die Number Two te produceren? Als je last hebt van obstipatie is er in alle gevallen sprake van een disbalans in je darmflora: de mix aan goede darmbacteriën die voor een groot deel je immuniteit bepalen. En wat is er nou te doen bij obstipatie? Ik deel een paar tips met je.
Juiste voeding
Wat iedereen eigenlijk meteen zegt als je last hebt van obstipatie is ‘je moet meer vezels eten!’. En jij maar braaf alle vezels tellen en dat bruine brood eten. Wat juist helpt is meer gevarieerd eten. Denk aan meer groente en fruit, want daar zitten de vezels in waar je lichaam het meest blij van wordt (met name groenten: sorry!).
Brood en andere (volkoren!) graanproducten is dus niet het enige voedsel dat bestaat uit vezels, naast groenten en fruit zijn ook noten en peulvruchten goede bronnen van vezels. Naast goed eten hoort ook voldoende drinken, denk aan 1,5 tot 2 liter per dag. Scheelt je meteen in die hongerklop die om de paar uur gedag komt zeggen, want vaak heb je dorst en geen trek (just sayin’.)
Wat te doen bij obstipatie: beweeg meer!
Je hoeft echt niet meteen een hele marathon te rennen of met zware gewichten te trainen. Alleen al elke dag een rondje wandelen is een goed begin. En dat mag ook een kort rondje van ca 15 minuten zijn. Alle beetjes helpen! Dit kan je vervolgens uitbreiden naar rondjes fietsen of een rondje hardlopen.
Maar het zit ‘m ook in andere ogenschijnlijk kleine dingen. Neem bijvoorbeeld eens de fiets naar je werk in plaats van de auto. Of stap een halte eerder uit en loop het laatste stuk, als je met het O.V. gaat. Neem vaker de trap i.p.v meteen op het knopje van de lift te drukken. Zie beweging niet als iets waarbij je wordt gesloopt, want het kan dus ook anders, zoals met deze bio hacks.
Als je moet, dan moet je
Voel je de drang om naar de W.C. te gaan en een download te droppen, negeer deze drang dan niet. Het ophouden van deze grote bruine jongens is juist een oorzaak van verstopping. Neem hierbij je tijd en doe het op een geschikt tijdstip. En als je moet, dan moet je. Ook als je midden in een meeting zit.
Paardenmiddel tegen obstipatie
Heb je ergens gelezen dat paardenmiddel helpt tegen obstipatie. Mijn advies: niet doen. Het zal misschien even helpen, maar de onderliggende klachten zullen niet weg gaan. Probeer dan echt de bovenstaande tips te gebruiken.
Wat helpt dan wel tegen obstipatie?
Naast het eten van meer vezels, voldoende water drinken en goed bewegen, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen bij obstipatie:
1. Gebruik een poepkrukje – zoals de Squatty Potty – tijdens het poepen. Het maakt echt een wereld van verschil als je wat vaker last van verstopping hebt. Dat komt door de hoek van de endeldarm tijdens het zitten. Met zo’n krukje komt de hoek in een betere stand waardoor de ontlasting je lichaam gemakkelijker kan verlaten.
2. Neem een pre-en probiotica om je darmflora te ondersteunen. Prebiotica zijn vezels waar we het eerder over hadden en die vezels zijn voeding voor je goede darmbacteriën. Je geeft hiermee dus letterlijk The Good Guys te eten. Probiotica zijn The Good Guys zelf: je goede darmbacteriën. Deze laatste zijn bij obstipatie vaak in de minderheid, waardoor je darm moeite kan hebben met het vormen van een mooie zinkende – en soepel vallende – worst.
Let wel op welke je neemt, want er zit veel kwaliteitsverschil tussen merken en producten. Speciale aandacht is nodig voor supplementen waar stammen in zitten die histamine kunnen vrijzetten, omdat histamine een zogenaamde biogene amine is. Cadaverine is een andere biogene amine en daar hebben mensen die last hebben van obstipatie vaak veel van (het woord zegt het al…). Eén van die stammen is de Lactobacillus Casei. Die wil je liever niet nemen.
Tot slot
De vraag is natuurlijk wat de oorzaak is van je obstipatie. Oftewel: hoe kom jij aan een tekort aan goede darmbacteriën? En welke stammen zijn er daadwerkelijk verlaagd? Zijn er meer gevolgen ontstaan door dit tekort aan Good Guys? Zoals een voedselintolerantie, een overmaat aan ziekmakende bacteriën of gisten (denk o.a. aan de Candida Albicans gist) of een parasiet? Of een Leaky Gut?
Meten is weten, daarom werk ik altijd met laboratoriumonderzoek waarmee we de oorzaak van je klachten in kaart brengen. Geen pleisters plakken, maar de angel eruit!
Wil je meer weten over wat te doen bij obstipatie? Of iets heel anders? Let me know. Doe dat alleen als je serieus bent om de oorzaak van je fysieke ongemakken uit te zoeken. Ik help je graag.Â