Hormoonbalans

Het menselijk lichaam zit wonderlijk in elkaar. Denk alleen al aan hoe een kind wordt verwekt, groeit en zich ontwikkelt in de buik van de moeder. 

Ongelooflijk!

Dat houdt niet op bij de geboorte, het gaat je hele leven door. Sterker nog: iedere dag vinden er processen plaats waar wij totaal geen weet van hebben, maar die er wel voor zorgen dat alles goed verloopt en we gewoon ons ding kunnen doen.

Hoewel, dat is wat er zou moeten gebeuren. Voel je je moe, opgeblazen, heb je elke maand last van moodswings, PMS en /of sugarcravings? Dan is je lichaam tegen je aan het praten.

Het geeft je signalen dat er iets niet lekker loopt binnen die duizenden dagelijkse processen. Alleen zijn wij vaak te druk om die signalen te zien, want daar hebben we geen tijd voor.

Herkenbaar?

Ik heb ook jarenlang met oordoppen en oogkleppen rond gelopen en in alle eerlijkheid negeer ik nog steeds wel eens een signaal.

Dat is ook heel menselijk, niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Er zit alleen een groot verschil in de signalen totaal negeren of ze tijdelijk negeren en er dan iets mee doen.

Bij die duizenden processen waar ik het net over had, zijn namelijk meerdere ‘systemen’ betrokken. Zo vindt er continue uitwisseling plaats tussen je hormonale systeem, je spijsverteringsstelsel en je zenuwstelsel.

Er ligt letterlijk een ‘snelweg’ tussen je darmen en je hersenen via de hersen-darm as. Zo wordt de neurotransmitter serotonine – o.a. van invloed op je mood, hoe goed je kunt poepen en de kwaliteit van je slaap – voor meer dan 90% in je darmen aangemaakt.

Maar ook je hormonen worden continu beïnvloed door je spijsvertering. Hierdoor kunnen je hormonen ook flink uit balans raken! Heb je een darm die vervuild is en waar niet genoeg goede darmbacteriën leven om je te beschermen tegen beestjes van buitenaf (je immuunsysteem), dan is dat belastend voor je lever. En een goede leverwerking is ook van belang voor de aanmaak en afbraak van hormonen.

Andersom geldt het natuurlijk ook: als je langdurig onder druk staat – bijvoorbeeld in een stressvolle baan – dan maakt je lichaam de hele tijd adrenaline en met name ook cortisol aan. Die laatste duurt langer voor je lichaam – je lever! – om af te breken dan adrenaline.

Je histamine-waarden stijgen, waardoor je hele lichaam extra belast wordt omdat het die hoge histamine waarde moet afbreken, naast alle andere ‘klussen’ die het moet doen.

Maar ook je goede darmbacteriën hebben te lijden onder stress, waardoor de deur vanuit meerdere wegen op een kier staat voor een ziekteverwekker om aan te hechten en de boel eens flink op te schudden.

Dan weer even terug naar de hormonen: want een hoge cortisol-spiegel zorgt er ook voor dat het ‘moeder hormoon’ DHEA wordt opgesoupeerd. DHEA wil cortisol namelijk afbreken, alleen is dat bij langdurig hoge cortisolwaarden vechten tegen de bierkaai.

Met als gevolg dat er onvoldoende DHEA is om de geslachtshormonen in voldoende mate te produceren. En als de waarde van je geslachtshormonen te laag zijn, dan uit zich dat in allerlei vervelende klachten.

Zoals PMS, hoofdpijn, sugar-cravings, algehele malaise, verminderd libido (nee, volgende week schat!) tot zelfs lichte vormen van depressie.

Om die reden breng ik altijd eerst de kwaliteit van de spijsvertering in kaart met een aantal laboratoriumonderzoeken. Eerst de darmen opschonen en daarna de hormonen en neurotransmitters weer in balans brengen o.a. door wat je eet.

Ik blijf het fascinerend vinden.

Food for thought nietwaar?

Denise
P.S. Heb je ook wel eens last van een opgeblazen buik of winderigheid? Download dan mijn 10 gratis tips.