De meeste mensen die ik spreek hebben last van te veel maagzuur.
Toch komen die nare zure oprispingen juist vaak juist door te weinig maagzuur.
Dit zou je niet verwachten en daarom is dit een bedrieglijk fenomeen. Je maag maakt er ondanks het tekort toch een zuur potje van.
Hoe komt dat?
Waarom zure oprispingen bij te weinig maagzuur
In tegenstelling tot wat veel mensen (en artsen) denken is brandend maagzuur vaak een teken van een maagzuurtekort.
Er kan namelijk niet zoiets zijn als teveel maagzuur. De maag is ongelooflijk sterk (o.a. door een coating van dik slijm met beschermende stoffen erin), waardoor het zuur dat erin zit, de maag zelf niet aantast.
Dit betekent dat hoeveel zuur er ook in de maag zit – zolang het in de maag zit – het geen kant op kan, beschermd en daarmee ook geen ‘kwaad’ kan doen.
Het brandende gevoel dat veel mensen ervaren, komt eerder doordat de klep die de maag van de slokdarm afsluit als het ware op een kiertje staat.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want dan kan er zure inhoud vanuit de maag naar boven komen en de slokdarm in lopen. Met alle gevolgen van dien, want de slokdarm is niet bestand tegen deze extreem zure substantie; waardoor deze schade kan oplopen.
En hoe komt het dat maagzuur überhaupt zo hoog in de maag zit?
De maag rekt uit als er eten in zit (tot wel 5x z’n normale omvang!), waardoor het maagzuur tegen de eerdergenoemde klep aan de bovenkant duwt.
Als er dan een ‘kiertje’ is, loopt het maagzuur in de slokdarm. Dit is eerder het geval als de maag langer vol zit dan eigenlijk zou moeten, door een maagzuurtekort.
En waarom is de maag dan langer vol bij een maagzuurtekort, hoor ik je denken?!?
Omdat de maag er langer over doet om je eten te verteren! Dat is namelijk één van de vele functies van maagzuur.
Andere symptomen bij te weinig maagzuur
Naast het hebben van brandend maagzuur kun je ook last hebben van andere symptomen. Dit kunnen symptomen zijn zoals;
- een opgeblazen buik;
- een vol gevoel en maagkramp na eten, ook lang erna;
- misselijkheid; je kunt precies aanwijzen waar je maag zit, je voelt de contouren;
- boeren, de hele dag door óf juist na het eten.
Het lastige is dat de symptomen van een maagzuuroverschot, waar we het net over hadden, nagenoeg identiek zijn aan die van een maagzuurtekort.
In plaats van dit te meten en objectief vast te stellen, krijgen ongelooflijk veel mensen bij dergelijke symptomen al snel een maagzuurremmer voorgeschreven (op dit moment krijgen maar liefst 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten een maagzuurremmer voorgeschreven!).
En een maagzuurremmer is het laatste wat je maag nodig heeft…
Oorzaken te weinig maagzuur
Te weinig maagzuur hebben kan verschillende oorzaken hebben.
Zo komt het vaker voor als je ouder bent of als je te veel stress hebt. Ook regelmatig gebruik van aspirines of andere medicijnen kan te weinig maagzuur veroorzaken.
Als je ouder wordt, gaan veel processen minder snel en / of minder goed dan wanneer je als jonge hinde door het leven gaat. Een belangrijk omslagpunt hiervoor is rond je 50e levensjaar.
Dat is ergens ook logisch. Zo ook voor de aanmaak van maagzuur.
Hoe zit het dan met stress? Ook dit is eigenlijk heel logisch, maar je moet het wel net even weten. Zoals met zoveel dingen.
Op het moment dat je lichaam stress ervaart – jij kan dus denken dat je helemaal Zen bent, maar de echte vraag is of je lichaam dit met je eens is – dan wordt alles in werking gezet voor jou om te vluchten van die Sabeltandtijger.
Oftewel: de welbekende vecht-vlucht reactie. Dit betekent dat alle energie en ‘resources’ naar je spieren, je hart en je longen gaan, want je moet snel en hard kunnen wegrennen.
En minder tot niet naar andere processen, zoals je spijsvertering.
Je lichaam maakt dus letterlijk minder maagzuur aan op het moment dat je midden in een cortisolpiek zit (lees: stress!).
Ga je wel eten als je gestresst bent, dan kost je lichaam dat ontzettend veel energie om te verteren.
Er is immers niet genoeg maagzuur om deze belangrijke stap van de vertering te klaren, dus blijft het eten langer in je maag zitten -> heb jij langer een vol gevoel al dan niet gepaard met misselijkheid of zo’n weeïg gevoel.
En als kers op de taart word je ook ontzettend MOE! (hello energiedips na het eten…)
N.B. de 1e belangrijke stap in je vertering vindt plaats in je mond -> kauw dus de volgende keer iets langer),
Opgeblazen buik
Ook kan te weinig maagzuur een opgeblazen buik veroorzaken.
Dit komt doordat het voedsel niet goed verteert kan worden en het eten dus te groot is als het bij het volgende verteringsstation aan komt: in de dunne darm.
De brokken voedsel die de dunne darm vervolgens moet verwerken zijn te groot voor wat ze zouden moeten zijn, waardoor de druk op de lever en alvleesklier om voldoende spijsverteringsenzymen aan te maken wordt vergroot.
Dit is vechten tegen de bierkaai, waardoor de brokken voedsel die vanuit de dunne darm naar de dikke darm ook groter blijven dan zou moeten.
Deze onverteerde stukken voedsel zijn dé kweekvijver voor een overgroei aan bacteriën of gisten / schimmels.
Bacteriën leven voornamelijk van eiwitten en gisten en schimmels van suikers. Dus als het daar in die darm langer zit dan nodig en de proporties zijn dermate groot, dan kunnen deze gasten lekker losgaan met het produceren van een kolonie.
En aangezien het daarbinnen lekker warm is en de PH waarde hoger is dan in de maag, broeit dat lekker door en heb je voordat je het weet een buik van heb ik jou daar.
Vaak veroorzaakt door een SIBO of SIFO.
SIBO staat voor: Small Intestinal Bacterial Overgrowth.
En SIFO staat voor: Small Intestinal Fungal Overgrowth.
Vrij vertaald: te veel ziekmakende bacteriën of gisten in je dunne darm. Wil je hier meer over weten? Luister dan naar deze podcast aflevering.
Hoe kom je van een maagzuurtekort af?
Eerst moet je weten wat er precies aan de hand is. Heb je wel echt last van een maagzuurtekort?
Met een simpel testje kom je dit te weten. Daarnaast is het belangrijk dat je de oorzaak van je maagzuurtekort in kaart brengt. Maar ook de gevolgen.
Zoals de Helicobacter bacterie die zich in je maag kan nestelen.
Of is er iets anders aan de hand (zoals verminderde aanmaak van spijsverteringsenzymen en / of een overmaat aan ziekmakende bacteriën en / of gisten: SIBO / SIFO)?
Maakt je lichaam structureel te veel cortisol aan (stress hormoon)? Etc, etc.
Ik hou ervan om de oorzaak van klachten in kaart te brengen met objectieve metingen, zoals laboratoriumonderzoek.
Meten = weten.
Daarbij kijk ik tijdens een Onderzoekspakket met laboratoriumonderzoeken niet alleen naar de eerste oorzaak wat er aan je klachten ten grondslag ligt, maar ook wat er eventueel daar weer onder zit. Oftewel ik kijk naar de oorzaak onder de oorzaak.
Want hoe beter je dat in kaart brengt èn aanpakt met een gerichte en op maat gemaakte aanpak (geen twee mensen zijn immers gelijk), des te groter de kans dat jij voor lange tijd van je klachten af komt en uiteindelijk blijft.
Waarschijnlijk heb je niet alleen last van je maag, maar ook van je buik.
Een opgeblazen buik, buikpijn, buikkrampen, en / of een haat-liefde verhouding met de W.C.
Als je je hierin herkent, download dan via deze link mijn 10 tips bij darmklachten.Â