
Jaren geleden fietste ik op een zomeravond met mijn vriendin Quirine naar Aalsmeer. Onderweg stopten we om een salade te eten. Zij had een heerlijke couscous salade gemaakt met heerlijke zoet/zoute smaak. Ik was meteen verkocht. Daarna heb ik een variant op dit recept bedacht. En dat is deze topper. Bedankt Quirine voor je inspiratie!
Ingrediënten voor 4 porties
- 100 gr. quinoa
- 15 gr. dille
- 15 gr. platte peterselie
- 15 gr. bieslook
- 8 gr. verse munt
- 75 gr. gemengde ongezouten noten (ik gebruik hazelnoten, amandelen en pecannoten)
- 4 wortels
- 1/4e komkommer
- 1/2 venkelknol
- 6 medjoul dadels
- 100 gr. zwarte olijven (liefst Kalamata)
- sap van een halve limoen
- scheut extra vierge olijfolie
Zo maak je het
1. Kook de quinoa in 200 ml water in zo’n 15 minuten gaar, giet af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.Â
2. Rasp de wortelen, snijd de venkel in grove stukken en schil de komkommer als je geen biologische komkommer gebruikt.Â
3. Doe de wortelen samen met de stukken venkelknol in een kleine keukenmachine en mix totdat je relatief kleine stukjes hebt.Â
4. De wortelmix kun je vast in een grote kom doen. Vervolgens doe je de kruiden en noten in de keukenmachine en ook dit hak je tot een vrij fijne mix. Voeg toe aan het wortel-venkel mengsel.Â
5. Daarna doe je zowel de dadels (ontpit!), de olijven en de komkommer in de keukenmachine en mixt kort totdat alles vermalen is maar nog niet heel fijn is.Â
6. Doe ook deze mix bij de overige groenten en kruiden, voeg de quinoa, het limoensap en de olijfolie toe en schep goed door met een grote lepel. Proef of de balans van zoet en zout goed is voor je en voeg waar nodig ofwel nog wat stukjes dadel ofwel nog wat olijven toe.Â
Heerlijk als lunch of als bijgerecht bij het avondeten.Â
P.S. Ga je voor je gevoel iets te vaak naar de W.C.? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.Â