Is er een paardenmiddel tegen vermoeidheid?
Nee! En als die er wel zou zijn, dan zou de bedenker ervan multi miljonair zijn.
Immers: heel veel mensen hebben last van een Slopende Vermoeidheid.
Het is niet voor niets één van de meest gehoorde klachten in mijn praktijk.
Die vermoeidheid begint bij het opstaan, fluctueert door de dag heen, om einde middag over te gaan in een onverslaanbare vijand.
Geen cola, red bull of koffie kan daar dan nog tegenop.
Ja, misschien dat het tijdelijk wat relieve geeft, maar dat is van korte duur.

Waar komt die Slopende Vermoeidheid toch vandaan?
Vermoeidheid kan meerdere onderliggende oorzaken hebben
In dit artikel deel ik de oorzaken die ik het vaakst terug zie in de laboratoriumonderzoeken die ik tijdens een Onderzoekspakket inzet.
- De Dierentuin in je buik is ontploft.
- Je lever is overbelast.
- Je hormonen zijn uit balans.
De Dierentuin in je buik is ontploft
We dragen allemaal één grote Dierentuin met ons mee. In onze buik wel te verstaan. En om precies te zijn: in onze darmen.
Wat we willen is lekker veel van The Good Guys, oftewel de goede darmbacteriën zoals Lactobacillus rhamnosus, en wat minder van The Bad Guys, zoals de Salmonella bacterie.
Maar tegenwoordig zie ik vaak in de labuitslagen van mijn 1 op 1 trajecten dat de goede darmbacteriën bedroevend weinig aanwezig zijn.
Daardoor hebben de Bad Guys, die we sowieso allemaal in lage hoeveelheden bij ons dragen, ruim baan hebben om terrein te winnen en te gaan koloniseren.
En àls dit gebeurt, dan ontstaan er veel vervelende klachten. Zoals een opgeblazen buik, een haat-liefdeverhouding met de W.C., buikpijn èn… vermoeidheid!
Want je Dierentuin is uit balans en het kost je lichaam ongelooflijk veel energie om te proberen weer balans te creëren.
Ik zeg proberen, want dat lukt de ene keer wel en de andere keer niet. Het zelfhelend vermogen van het lichaam is enorm en geweldig!
Ook hier heeft de natuur goed over nagedacht.
Echter, als dit feedbacksysteem van het lichaam langere tijd onder druk staat en het zelfhelend vermogen is uitgeput, dan kan het lichaam dit niet zelf oplossen.
En heeft het een handje daarbij nodig.
De basis daarin is weten wat er uit balans is. Wat is er op dit moment daadwerkelijk aan de hand?
Dat weet je alleen als je het onderzoekt met gedegen laboratoriumonderzoek en het laat analyseren door iemand die er verstand van heeft.
Want als je zelf een onderzoek laat uitvoeren en er probeert met Dr. Google uit te komen wat het nou precies betekent, dan levert dit vaak alleen maar frustratie op.
Het gaat er immers om dat je niet alleen weet of je een bepaalde bacterie te veel of te weinig hebt, maar ook;
- of je weet of er als gevolg daarvan een ontstekingsreactie is ontstaan, al dan i.c.m. een hyperpermeabele darm (Leaky Gut, aldus Dr. Google),
- of je een histamine-intolerantie hebt,
- of dat er als gevolg van de disbalans in je darmen een voedselovergevoeligheid is ontstaan, etc.
En bovenal: dat je onderlinge verbanden in deze onderliggende oorzaken kunt leggen.
Want alleen dan heb je de angel van het probleem in zicht. En kun je vervolgens gericht te werk gaan om dit aan te pakken. Om de angel eruit te halen.
De basis daarin is voeding. Immers: met wat je eet kun je Good Guys, zoals Lactobacillus bacteriën toevoegen. Denk hierbij aan “levend voedsel”, zoals Kimchi.
Maar je wil deze Good Guys ook te eten geven. Letterlijk!
En dat doe je met prebiotisch eten, zoals met zoete aardappel. Liefst gekookt, afgekoeld en dan opeten, zodat er lekker veel resistent starch in zit.
Let op: als je een histamine-intolerantie hebt, dan kan “levend voedsel” juist buikklachten geven. En als je een SIBO hebt – een overgroei aan ziekmakende bacteriën in de dunne darm – dan kan het eten van probiotische voeding, zoals zoete aardappel je opgeblazen buik en / of je buikpijn verergeren.
Je wil dus echt weten wat de huidige status van je darmgezondheid is, voordat je aan de slag gaat met een aanpak van voeding en voedingssupplementen.
Anders ‘doe je maar wat’ en dat levert vaak frustratie, eindeloos malen over ‘wat is het nou wat ik eet, wat me zoveel klachten geeft en vooral WAAROM?’ en een lege portemonnee op, omdat je je het ongans koopt aan supplementen zonder dat je weet wat je het beste kan kopen om de oorzaken van je klachten gericht aan te pakken.
Als je duidelijkheid wil in de onderliggende oorzaken van je Slopende Vermoeidheid en vaak ook buik gerelateerde klachten, zoals een opgeblazen buik en / of buikpijn, overweeg dan een Onderzoekspakket.
Je lever is overbelast.
Onze lever is één grote Afvalverwerkingsfabriek. Het moet immers alles wat we tot ons nemen, afbreken en afvoeren, zodat we niet als 1 wandelende Vuilnisbelt rondlopen.
Los van de rol die de lever speelt in de vertering en andere processen, zoals het activeren van vitamine D.
Qua afbraakmechanisme van de lever hebben we het vaak over De Ontgifting, wat in twee fases verloopt.
In fase 1 worden in vetoplosbare deeltjes, omgezet tot in water oplosbare deeltjes.
En in fase 2 worden deze in water oplosbare deeltjes afgebroken zodat ze vervolgens afgevoerd kunnen worden.
Dan hebben we het niet alleen over wat we dagelijks tot ons nemen qua eten en drinken, maar ook over het afbreken van hormonen, neurotransmitters, pesticiden en / of medicatie (indien van toepassing).
En over het verteren van emoties. Immers, het ouderwetse gezegde “wat heb je op je lever” duidt niet voor niets op wat je dwars zit en je niet kan verteren.
Als de lever niet de juiste voedingsstoffen krijgt, zoals B-vitamines, mineralen, zoals magnesium en mangaan en essentiële vetzuren, zoals omega 3-vetzuren, dan gaat de Afvalverwerkingsfabriek haperen.
Je lever probeert alsnog met de beperkte middelen, zo goed mogelijk resultaat te behalen.
En is daarbij slim en handig. Want alles wat het niet kan afbreken, slaat het op in omringende weefsels en in zichzelf.
Wat als dit langer duurt kan uitmonden in een ‘vervuiling’ van de extracellulaire matrix – de ruimte tussen de cellen -, in verzuring van het lichaam en in andere dingen zoals (non-alcoholische) leververvetting.
Je lever is ook producent van verteringsenzymen voor de vetvertering, namelijk lipase en galzouten. Bij een ‘haperende’ lever worden deze enzymen vaak minder goed aangemaakt.
Al dan niet i.c.m. een disbalans in de darmen. Want als er teveel Bad Guys zijn, dan zorgen die voor meer afvalstoffen die de lever als Afvalverwerkingsfabriek moet afbreken.
En zo is de cirkel rond en beland je in een vicieuze cirkel waar je niet uitkomt zonder een interventie.
Het vervelende van een slechte vertering is dat je daar behoorlijk last van kan hebben.
Iets ligt je al snel ‘zwaar op de maag’ en vetrijk eten vermijd je daardoor zo veel mogelijk. Ook de goede vetten, zoals in vette vis (makreel, sardientjes, etc).
Daarnaast neem je je voedingsstoffen minder goed op, als ze niet goed verteerd worden. Wat uitmondt in een vitamine- en mineralen tekort, waardoor je lichaam veel processen niet goed meer kan uitvoeren.
Onder andere ook de ‘Afvalverwerking functie’ van de lever. En zo is de cirkel op een andere manier rond in de vicieuze cirkel van klachten, met stip op #1 Vermoeidheid.
Leefstijl speelt hier een essentiële rol in, ook stress en de stresservaring en stressbestendigheid van je lichaam, maar ook de ‘codering’ van de CYP -enzymen in je lever die bepaald zijn door je DNA. Oftewel: hoe je bent afgebakken.
Dit laatste kun je ook in kaart brengen, met bijvoorbeeld de DNA BLueprint for Foods & Supplements.
Bijkomend voordeel van dit labonderzoek is dat je niet alleen weet welke CYP-enzymen en genen zoals het MTHFR-gen mogelijk trager of juist versneld werken. Ook krijg je inzicht in welke voeding en supplementen bij je passen en welke niet, bezien vanuit je DNA.
Je hormonen zijn uit balans.
Als gevolg van een ‘ontplofte Dierentuin’ in je buik en een overbelaste lever, raken de hormonen uit balans.
De basis voor het hormonale systeem is namelijk – net als bij je neurotransmitters – je spijsvertering.
Immers: als je je eten niet goed verteert en je je voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen niet goed opneemt, dan kunnen de hormonen ook niet (goed) worden aangemaakt.
Daarbij is het natuurlijk evident dat je voldoende voedingsstoffen moet eten en drinken om het überhaupt te kunnen verteren en op te nemen. Dus leefstijl is en blijft de belangrijkste basis!
Als we kijken naar welke bouwsteen voor de hormonen aan de basis van de hormonale opbouw ligt, dan is dat cholesterol. Oftewel vet.
Cholesterol heeft een beetje een negatief imago gekregen en dat is niet terecht! Want zonder cholesterol kunnen we letterlijk niet leven.
Het gaat er alleen niet om of je totale cholesterol verhoogd of juist verlaagd is, maar hoe het zit met het ‘goede’ cholesterol (HDL) en het ‘slechte’ cholesterol (LDL). Daarnaast spelen de triglyceriden hier ook een essentiële rol in.
Daarover meer een andere keer, misschien neem ik er wel een keer een podcast over op.
Voor een goede omzetting van cholesterol is een goede leverwerking nodig. Niet voor niets spelen de twee eerder genoemde oorzaken zo’n essentiële rol ook in je hormonale status. Te weten: de darmen en de lever.
Over welke hormonen hebben we het zoal die – als ze uit balans zijn, je zo moe kunnen maken?
Je bijnieren draaien overuren
Stress, ofwel de stresservaring van je lichaam, ontstaat als de druk die je jezelf oplegt (of waarvan je vindt dat de buitenwereld dit je oplegt) groter is dan wat je lichaam kan dragen.
Dit is even vrij vertaald mijn definitie van stress.
Als we dit vertalen naar labuitslagen dan betekent dit dat je cortisol waarde ofwel sky high ofwel ultiem low is. Cortisol is feitelijk niets anders dan energie, alleen als je er langdurig teveel van aanmaakt, dan put je deze energie letterlijk uit.
Je stevent dan af op een bijnieruitputting, wat niets anders is dan dat je bijnieren (de producent van cortisol) uitgeput raken en niet meer voldoende cortisol (energie) aan kunnen maken wat nodig is voor je functioneren.
We moeten ons niet alleen blindstaren op cortisol, maar ook kijken naar de stressbestendigheid van het lichaam.
Immers: je kan wel op je bord hebben liggen qua taken en projecten, maar dat betekent niet dat je met zoveel dingen ook per definitie eerder afstevent op een bijnieruitputting.
Dat hangt namelijk af van hoe goed je in je DHEA zit. DHEA – uitgeschreven: Dehydroepiandrosteron – is de tegenhanger van cortisol.
Veel dingen in het lichaam werken als een feedback systeem. Geweldig hoe de natuur ook hier weer over nagedacht heeft.
Daar waar cortisol wordt aangemaakt, wordt er ook DHEA aangemaakt.
Zodat je niet eindeloos met enorme cortisol pieken blijft rondlopen. Los van dat cortisol ook deels door de lever wordt afgebroken (daar is ‘ie weer!). Dan moet de lever alleen niet overbelast zijn…
Overigens is DHEA ook bij de aanmaak van de geslachtshormonen enorm van belang! Zowel voor de aanmaak van oestrogeen, progesteron als van testosteron.
DHEA kan alleen goed worden aangemaakt als je lichaam voldoende voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en essentiële vetzuren tot haar beschikking heeft.
Daarvoor moet je het voldoende eten en drinken, je moet je eten goed verteren èn je leefstijl moet hierop aansluiten zodat je lichaam dit op de beste manier kan doen.
Denk daarbij aan dingen als: voldoende bewegen, voldoende rusten en slapen, maar ook weten op welk moment van de dag je het beste iets wel of niet doet.
Zoals je dag starten met koffie, na 15.00 uur nog 1 of meerdere koppen koffie drinken, je met Cola of Energiedranken de middag door trekken, ‘s avonds nog intensief sporten en / of in de avond nog veel achter je beeldscherm zitten.
Zomaar een greep uit de dingen die met je leefstijl te maken hebben die een enorme impact hebben op je hormonale balans. Maar ook op de kwaliteit van je Dierentuin en de belasting van je lever.
Immers: cortisol langdurig hoog betekent ook dat er meer ontstekingsstoffen in de darmen worden aangemaakt, vaak ook met hyperpermeabele darm (leaky gut) als gevolg…
Wil je meer weten over de bijnieren? Luister dan naar aflevering #33 van mijn podcast.

De andere twee hormoonnassen: de schildklier en de geslachtshormonen
Je bijnieren zijn niet de enige spelers in een hormonale disbalans. We ontkomen er niet aan om ook de andere twee hormoonassen te bekijken.
Te weten: de schildklier en de geslachtshormonen. Zowel de schildklier- als de geslachtshormonen zijn ongelooflijk vaak uit balans.
Ook dit zie ik terug in de labuitslagen tijdens een Onderzoekspakket, als stap 1 in mijn 1 op 1 werkwijze.
Ik ben blij dat ik met deze waardevolle onderzoeken werk, want daardoor zie ik hoe de theorie bevestigd wordt of juist ontkracht. Want de uitzonderingen zijn er ook en die maken het zo mogelijk nog interessanter (en de puzzel complexer).
Het gaat voor nu helaas te ver om in dit artikel ook uitgebreid in te gaan op de schildklier en de geslachtshormonen (dan blijf je lezen).
Wat ik je daarin wel al wil meegeven is dat de bijnieren ‘de baas’ zijn over de drie hormoonassen.
Dus als de bijnieren overactief zijn – of dit nou een te hoog of juist te laag cortisolgehalte is – dan leggen ze als het ware een deken over de aanmaak van de schildklier- en de geslachtshormonen heen.
Zowel via de disbalans in de darmen die daardoor ontstaat (Dierentuin uit balans en ‘leaky gut’ die veelal ontstaat), waardoor een deel van de omzetting van het actieve schildklierhormoon T4 niet goed kan worden omgezet naar T3 – deze omzetting vindt voor 20% plaats via de darmen.
Als door de toevoer van afvalstoffen (veelal vanuit de darmen) die de lever belast, waar de schildklier gevoelig voor is. Los van voeding wat direct ook de schildklier nadelig kan beïnvloeden als je daar gevoelig voor bent (wat weer te meten is met labonderzoeken).
Wil je meer weten over de schildklier? Luister dan naar podcast aflevering #34 van mijn podcast.
En wil je meer weten over de geslachtshormonen, klik dan hier voor aflevering #35.
Tip: abonneer je meteen even op mijn podcast, zo krijg je een update zodra er een nieuwe aflevering online staat.
Elke week komen er twee nieuwe afleveringen bij.
Heb je buikklachten en wil je er meteen mee aan de slag? Meld je meteen even aan voor mijn gratis Masterclass Zo Tackle je je Opgeblazen Buik.
Alleen actie geeft resultaat, anders blijft het bij het lezen van een interessant artikel.
En dat is zonde!
Mooie dag.
groetjes,
Denise