Kruidkoek is mijn favoriete cake. Heerlijk alleen de geur al van koek- en speculaaskruiden! Ontbijtkoek is ook al zo’n treat. Alleen jammer dat er zoveel ingrediënten in zitten die echt niet goed voor je zijn, met name de ongelooflijke hoeveelheid glucose- en fructose siroop. Daar heb ik iets op bedacht. Het is niet echt een cake of kruidkoek, maar ook geen ontbijtkoek. Het zit er een beetje tussenin. Maar wel o zo lekker. Vooral met wat roomboter erop. Hhmmm…
Ingrediënten
- 100 gr. amandelmeel
- 50 gr. glutenvrij meel naar keuze, zoals havermeel
- 2 thl. wijnsteen bakpoeder
- 1/2 thl. natriumbicarbonaat
- 2 thl. speculaaskruiden
- 75 gr. gemengde noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen
- 1 grote, rijpe banaan
- 6 grote medjoul dadels
- 2 el. olijf- of kokosolie
- 1 el. walnootolie
- 2 eieren
Zo maak je het:
- Hak de gemengde noten zo grof of fijn als je lekker vindt. Meng de twee soorten meel samen met de noten en de andere droge ingrediënten in een kom.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de pitten uit de medjoul dadels en mix ze samen met de banaan in een keukenmachine. Voeg hier de twee soorten olie aan toe totdat alles goed gemengd is en het eruit ziet als een pasta.
- Voeg hier de eieren aan toe en mix nog even goed door. Voeg de natte mix dan toe aan de droge ingrediënten.
- Vet een middelgroot cakeblik in met olie of kokosolie. Doe het beslag in het cakeblik en zet gedurende 30 a 35 minuten in de oven. Let op: de temperatuur verschilt nogal per oven. Houd het vanaf 30 minuten goed in de gaten.
- Laat de koek goed afkoelen, voordat je er een beetje roomboter op doet. Geniet ervan!
0 reacties