obstipatie zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het blijft zo iets bijzonders dat er een nieuw mens in je groeit en zich ontwikkelt. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. In deze 9 maanden gebeurt er zo ongelooflijk veel in je lichaam en dat merk je! Denk aan misselijkheid, hoger ademen – want alles komt in de verdrukking te zitten door de watermeloen in je buik-, rugpijn, kort(er) lontje, obstipatie en last van ‘banden’ en een bekkenbodem waar je het bestaan niet vanaf wist.

Allemaal zwangerschapscadeautjes voor jou om je een nieuwe ervaring te geven :). Los van de mother of all sportadventures: de bevalling! Dat zie ik overigens ook echt zo: de geboorte van mijn twee toppers zijn echt mijn gaafste sportprestaties ever. 

Veel voorkomende kwaaltjes

We kijken even naar twee veel voorkomende kwaaltjes, namelijk misselijkheid en obstipatie zwangerschap. Waarom krijg je het en wat kun je er tegen doen?

Misselijkheid

Je zwangerschap staat continue onder invloed van hormonen. Hormonen, hormonen, hormonen. Love and hate. Love, want ze maken veel dingen mogelijk – de meeste dingen zien of merken we niet dagelijks maar gebeuren toch (zoals slapen onder invloed van het slaaphormoon melatonine). Hate, want als ze te erg of te langdurig aanwezig zijn dan kun je er flink last van hebben.

Denk bijvoorbeeld aan het hormoon (Bèta-)hCG. Dit hormoon bouwt zich op tot z’n piek rond week 12. Dat is ook de reden dat veel vrouwen na 3 maanden ineens van de misselijkheid af zijn. Maar lang niet iedereen; soms houdt de misselijkheid aan! Ook hierbij spelen hormonen een rol. Denk aan de waarden van de schildklierhormonen, maar ook de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Zijn die uit balans, dan kan het zijn dat je -icm het hormoon hCG – langer last houdt van de misselijkheid.

Tot slot kan het ook zijn dat je lever niet optimaal functioneert. Dit betekent niet dat je direct aan grote kwalen moet denken, vaak is het subtieler: dat je lever bijvoorbeeld niet goed methyleert (het afbreken van stoffen die het lichaam niet (meer) dienen). Je lever breekt namelijk ook hormonen af, dus als die dat niet goed kan doen krijg je daar een kink in de kabel. 

Wat kun je tegen deze misselijkheid doen?

Actief werken aan je hormoonlevels tijdens je zwangerschap is niet zo raadzaam. Er is immers een medebewoner bij je die hier ook door beïnvloed wordt. Wat je wel kunt doen is je lever ondersteunen en voedingsmiddelen eten of drinken die hierbij helpen.

Je kunt je lever bijvoorbeeld ondersteunen met paardenbloem extract. Een supermooi middel dat ook nog eens histamine verlagend werkt. Paardenbloem thee kan ook, maar werkt minder sterk. Vanuit voedingsperspectief werkt gember en/of kruizemunt goed tegen de misselijkheid. Met name verse gember is heel mooi en lekker (hoewel dit laatste per persoon verschilt, want door de hormonen wordt ook je smaak anders…). 

Wat voor mij destijds het beste werkte was Spa Rood drinken. Liters heb ik er van weggezet. En fijn dat het was! Ik kan niet verklaren wat het nou was dat de misselijkheid deed verminderen, maar het hielp en het kan geen kwaad. Prima hulpmiddel dus! 

Obstipatie zwangerschap

Niet alleen je lever, maar ook je darmen kunnen wat extra hulp gebruiken tijdens je zwangerschap. Zo hebben veel dames tijdens hun zwangerschap last van obstipatie. En ook hier – het verbaast je vast niet – komen o.a. hormonen om de hoek kijken.

De oorzaak ligt deels in de ontspannende werking van progesteron in de gladde spierlaag van de darmwand. Hoe meer oestrogeen, hoe beter je poept. Tijdens je zwangerschap is het progesterongehalte echter hoger dan het oestrogeengehalte, waardoor je darmen meer ontspannen. Daardoor weer minder vaak samenknijpen en waarom jij dus minder makkelijk kunt poepen. 

Dit is echter niet het enige dat hieraan ten grondslag ligt. De kwaliteit van je darmen en de status van je neurotransmitters staan aan de basis van de darmperistaltiek  – het samenknijpen van je darmen – en worden door meerdere invloeden bepaald. En ook hier kun je wat aan doen! Dat gaat echter te ver om op door te gaan in dit artikel, maar komt zeker aan bod in het Healthy Mama traject. 

Obstipatie zwangerschap; de oplossing

Eet lekker veel fruit en groenten op een dag; daar zitten vezels in die voeding zijn voor je goede darmbacteriën en die ‘de productie en passage van de drol’ ook gunstig beïnvloeden. Drink daarnaast veel water en beweeg elke dag minstens 30 minuten. Klinkt allemaal als goed te doen, toch blijkt in de praktijk dat niet veel vrouwen dit doen. Want moe, druk op werk en/of je hebt al een kind (of twee) rondlopen thuis.

Maar het kan ook zijn dat je gevoelig bent voor sommige granen, of dat je neurotransmitters uit balans zijn. Meten is weten, dus gedegen laboratoriumonderzoek is raadzaam! Dit en veel praktische tips & tricks, die je tijdens een druk en vol leven eenvoudig kunt toepassen, komen aan bod in het het Healthy Mama traject.

Ik hou namelijk van praktische oplossingen die werken (zoals de Spa Rood) en niet van theoretische kaders, zoals we het hebben geleerd. Ja, die zijn ook belangrijk, maar graag gecombineerd met best practices.

Op naar een mooie en soepele zwangerschap!

Denise