Honing: het vloeibare goud. Ben er dol op. Een aantal keer heb ik mijn zwager geholpen met het slingeren van dit goud. Dat was altijd zo leuk! Hij leerde me veel over bijen en hoe belangrijk ze zijn voor zowel de natuur als onze gezondheid.

Hierdoor werd ook het belang van de kwaliteit van de honing me duidelijk. En vooral ook dat daar nogal veel verschil in zit. Door deze wijze lessen van mijn zwager koop ik mijn honing al jaren van lokale imkers in plaats van in de supermarkt.

Zoals bij Judith van Honing van de Koning op de Noordermarkt, in Amsterdam. Zij slingert samen met haar man heerlijke honing die ze niet verhitten en die mede daarom oh zo goed voor je is. Omdat ik helemaal happy ben met mijn adresje was ik niet op zoek naar nog een andere. Totdat…

Mijn vriendin Karin me tipte op een andere dame met lekkere rauwe honing en chocola (eigen fabrikaat) op het Amstelveld: Honing&Heerlijkheden. Gezonde bourgondiër als ik ben, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt.

Aangekomen op het Amstelveld raakten Emmeke – de honing dame – en ik aan de praat. En zij vertelde mij over de regelgeving rondom biologische honing.

Erg boeiend, want in alle eerlijkheid had ik me daar nooit in verdiept en heb ik jarenlang geleefd vanuit allerlei aannames.

Maar wat wil nou het geval? Als je in Nederland biologische honing wil telen, dan moet je aan een aantal criteria voldoen, wat in ons kleine landje bijna niet te doen is.

Zoals:

  • De bijenkasten mogen niet in een straal binnen 3 kilometer van snelwegen staan.
  • Meer dan de helft van de gewassen binnen deze 3 kilometer moeten biologisch zijn en / of bestaan uit spontane vegetatie en / of gewassen waarop licht milieubelastende technieken worden toegepast.
  • Daarnaast mag er binnen een straal van 5 kilometer geen vuilverbrandingsinstallatie staan.

Klinkt allemaal logisch en plausibel, maar waar vind je zulke gebieden in ons overbevolkte en bebouwde landje? Nou, ze zijn er wel maar niet heel veel. En in mijn geval niet lokaal rondom Amsterdam.

Welke soorten honing heb je dan zoal:

  1. Biologische honing: moet geteeld worden volgens de hierboven omschreven richtlijnen. Deze honing komt veelal uit het buitenland en wordt vaak verhit – meestal tot max. 40 graden – om het (weer) vloeibaar te maken.
  2. Normale honing (“supermarkt-honing”): komt uit verschillende landen – ook Non-EU landen zoals China -, wordt vaak met elkaar vermengd en verhit boven de 40 graden. Bij deze temperaturen gaan (een deel van) de enzymen en vitamines uit de honing verloren. Daarnaast wordt het nogal eens vermengd met suikerwater, wat niet vermeld wordt op het etiket en/of worden de bijen met suikerwater gevoerd.
  3. Rauwe of koudgeslingerde honing: wordt handmatig uit de honingraten geslingerd, wordt niet verhit en gaat dus rauw en vol goeie eigenschappen, zoals enzymen, antioxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen de glazen (!) pot in. Goed voor je gezondheid, voor je smaakbeleving èn voor je omgeving. Bijen spelen immers een belangrijke rol in het ecosysteem.
  4. Manuka honing: komt van origine uit Nieuw Zeeland en bezit bijzondere eigenschappen. Waaronder zijn antibacteriële en wondhelende werking. Wordt nog wel eens verhit om dit goedje duurder te kunnen verkopen…

Mijn belangrijkste tip: koop je honing van een lokale imker – bijvoorbeeld op een plaatselijke markt. De gewassen die bij jou in de buurt groeien, dragen ook het meeste bij aan je gezondheid. Je lichaam is er als het ware op ingesteld. Daarnaast wordt deze honing niet verhit, dus blijven alle health goodies in de honing zitten.

Daarnaast heeft deze lokale imker vaak echt een passie voor het bijenhouden. Dat zie je in zijn / haar ogen en dat proef je in de honing. Volg hierin dan ook je gevoel en geniet van het vloeibare goud dat zo goed voor je is. Mits…je de juiste soort koopt.

Mijn adresjes:

  • Honing van de Koning – Noordermarkt op zaterdag (Amsterdam). Dit is de biologische markt waar Judith staat. De Honing van de Koning is echter niet biologisch, maar wel lokaal geteeld.
  • Honing&Heerlijkheden – Amstelveld op maandagochtend (Amsterdam). Emmeke en haar vader verkopen niet alleen honing, maar ook zelfgemaakte rauwe chocola, gezoet met (jawel) rauwe honing en vele andere lekkere zelfgemaakte dingen.
  • De Smaak van Echt – hele fijne biologische winkel in Baarn. Eigenaresse Toos heeft passie voor haar zaak en dat zie je terug in de producten die ze verkoopt. O.a. de lokaal geslingerde  (linde) honing.

Ken jij goeie andere adresjes voor lokaal geteelde honing?

Leuk als je het even laat weten!

Denise
P.S. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel of andere darmklachten? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.