Spijsvertering maagzuur darmbacteriën

Je hebt pas later op de ochtend trek en vaak een vol gevoel wat lang aanhoudt gevolgd door ineens een hongerklop van heb-ik-jou-daar. ‘s Avonds kun je juist eten als een bootwerker.

Herkenbaar? Grote kans dat je vertering niet goed verloopt. En die vertering loopt letterlijk van je mond tot aan je kont.

Dat verloopt grofweg in 4 fases, lees even mee, dan lopen we ze stuk voor stuk langs:

Veel mensen kauwen niet lang op hun eten. Slikken de hap na een paar snelle kaakbewegingen door. 

We hebben het druk. Doordeweeks is eten overdag eerder een noodzaak dan iets waar je tijd voor maakt en met aandacht van geniet. Herkenbaar?

Eigenlijk is dat jammer. Niet alleen omdat eten zo lekker kan zijn en ook een sociaal aspect heeft. Maar vooral ook om wat het voor je lichaam doet. 

1. In je mond begint de eerste vertering van je voedsel. Dat gebeurt door je speeksel. In je speeksel zit amylase: het enzym dat koolhydraten afbreekt.

Hoe langer het eten in je mond zit, hoe meer speeksel er in contact komt met het eten. Hoe meer speeksel, hoe meer amylase er wordt aangemaakt, hoe meer koolhydraten er al deels verteert kunnen worden.  

Combineer dat met het logische aspect dat het fijnmalen van eten door je kaken de voedselbrij ook doet verkleinen en je hebt een ideale combinatie voor een goede eerste (voor)vertering van je eten te pakken!

2. Nadat je je eten hebt doorgeslikt, doet je maag een groot stuk van de volgende stap in de verteringscyclus. Dit gebeurt door het maagzuur, mits dit voldoende zuur is en voldoende aanwezig.

Want ook hier zitten steeds vaker verstoringen! Veel mensen hebben last van brandend maagzuur of worden snel misselijk nadat ze iets hebben gegeten. Dat is niet altijd een teken van een overschot aan maagzuur, nee vaak is het een teken van een tekort aan maagzuur. De symptomen zijn helaas hetzelfde, waardoor dit lastig te duiden is.

Is er te weinig maagzuur of is de PH waarde van je maagzuur niet zuur genoeg, dan kan je eten minder makkelijk kleiner gemaakt worden door het zuur en gaan en duurt het langer voordat je eten wordt doorgegeven naar het volgende station van de verteringscyclus: station 3.

3. En dat volgende station is: de dunne darm, waar er vanuit de alvleesklier en galblaas spijsverteringsenzymen, lipase en galzouten aan worden toegevoegd om zowel eiwitten, koolhydraten als vetten te verteren. Leuk weetje: alles wat op -ase eindigt zijn enzymen. 

4. Dat wat nog niet helemaal verteerd is in de dunne darm, wordt in een later deel van de darm door de darmbacteriën gedaan, namelijk in je dikke darm. En daar ontstaan gassen bij. 

Kauw je niet goed, dan begint je vertering met een achterstand en hebben alle volgende fases het zwaarder.

Hoe groter de brokken te verteren voedsel, hoe meer gassen er bij de vertering vrijkomen. En deze gassen moeten ergens naartoe. Naar boven = boeren, naar beneden = winden. 

Moet je elke dag boeren en / of winden? Onderzoek waar het vandaan komt en wat je nog meer kunt doen om je spijsvertering te helpen.

Ik help je graag!

Denise

P.S. Wil je je klachten serieus onderzoeken en aanpakken? Vraag dan een gratis consult aan, dan denk ik met je mee waar bij jou de oorzaak van je verminderde spijsvertering vandaan kan komen.