Zit er in zalm histamine?

Zit er überhaupt histamine in vis?

Histamine is een wonderlijke stof, die ook in bepaalde voedingsmiddelen zit.

Daarin zit er onderscheid tussen histaminerijke voeding – voedingsmiddelen waar histamine in zit – en histamine vrijzittende voeding – voedingsmiddelen die de aanmaak van histamine in het lichaam kunnen bevorderen.

Om het nog complexer te maken is het daarbij ook nog eens de vraag:

  1. in hoeverre je lichaam onder invloed van deze voedingsmiddelen ook daadwerkelijk histamine aanmaakt EN
  2. hoe goed je lichaam de histamine vervolgens weer afbreekt.

Dit hangt van ontzettend veel onderliggende factoren af, waarvan sommige bepaald zijn door hoe je genetisch bent ‘afgebakken’.

En andere factoren die beïnvloedt worden door je leefstijl.

Histamine-arm eten kan ontzettend helpen in het verlichten van veelvoorkomende histamine-gerelateerde klachten, zoals:

  • Een opgeblazen buik
  • Eczeem
  • Obstipatie
  • Acne
  • Diarree
  • Een opgejaagd gevoel
  • Hartkloppingen
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Etc, etc, etc.

Eén van de voedingsgroepen die over het algemeen veel histamine bevat is vis.

Dus histamine en vis zijn aan elkaar gelinkt.

Hoe minder vers de vis, hoe meer histamine het bevat.

Dat geldt overigens voor alle voeding. Of het nou histamine bevat of niet.

Zijn alle vissoorten daarmee histamine bommetjes?

Niet per se!

Waar er qua histamine in tonijn vrij veel van in zit, is dit minder het geval bij zalm & histamine.

Zeker als je voor wilde zalm gaat die – je raadt het al – zo vers mogelijk is.

Dat klinkt leuk in theorie, in de praktijk is dat best een uitdaging.

Lang leve de vriezer!

Eén van de succesfactoren die de combinatie zalm & histamine mogelijk maakt is de hoeveelheid omega 3-vetzuren die het bevat.

En laat deze omega 3-vetzuren nou ook bijdragen aan het verlagen van de histamine!

Boeiend he?

histamine zalm tonijn vis

Dus als je histamine-arm gaat eten en je krijgt in je voeding geen omega 3-vetzuren meer binnen, dan zou je dit m.i. moeten aanvullen met een kwalitatief goed omega 3-vetzuren supplement.

Eet je wel omega 3-vetzuren, maar relatief weinig? Dan raad ik je ook aan om dagelijks een kwalitatief goed omega 3-vetzuren supplement te nemen.

Daarbij zit er wel degelijk verschil in de kwaliteit en ook de verbinding van het supplement.

Je wil namelijk voldoende EPA binnenkrijgen. EPA is één van de twee belangrijkste omega 3-vetzuren.

Het andere is DHA.

EPA en DHA zitten beiden in vis- en krillolie. DHA zit voornamelijk in algenolie (heel soms heeft het ook wat EPA).

De omzetting van DHA naar EPA wordt gedaan door de lever – mijn lievelingsorgaan. 

Nu blijkt dat deze omzetting niet door ieder lichaam even goed wordt gedaan. Met potentieel nogal wat gevolgen van dien!

Zoals het (eerder) totstandkomen van een histamine-intolerantie.

Want een tekort aan EPA kan direct leiden tot een overschot aan histamine. 

Net als dat een tekort aan vitamine D dat kan doen…

Terug naar voeding.

Zalm & histamine, histamine & tonijn en histamine & vis: yes! Bij alle 3 zit er een link.

Waarbij ik je afraad om tonijn te eten (überhaupt gezien de overbevissing, de hoeveelheid kwik die tonijn tegenwoordig bevat en dus ook vanwege de hoge concentratie histamine die het bevat).

En ik raad je aan om zalm te eten, vanwege de lagere histamine waarde en de mooie bron van omega 3-vetzuren die het bevat.

Liefst zo vers mogelijk en anders uit de vriezer. In de vorm die je het meest smaakt, want onderschat de waarde van ontspanning en genot tijdens een maaltijd niet op je spijsvertering in het bijzonder en je gezondheid in het algemeen.

Wil je meer weten over histamine?

Luister dan naar podcast #62 van mijn podcast. 

Mijn podcasts zijn lekker snackable: in ca 15 minuten neem ik je mee op reis door je lichaam en deel ik veel van mijn kennis en ervaring met je.

En dat 2x in de week, waardoor er nu al meer dan 160 afleveringen (op het moment van schrijven) voor je klaarstaan.

De podcast heet: “Life’s Too Short To Feel Shit”, omdat dat ook echt is hoe ik in het leven sta.

Tip: abonneer je meteen even op mijn podcast, dan krijg je automatisch een berichtje zodra er een nieuwe aflevering voor je klaarstaat.

Tot slot

Ben je benieuwd welk visolie supplement ik zelf neem? Dat is deze, een wat hoger gedoseerde variant die zowel EPA als DHA bevat.

Dit neem ik elke dag, ongeacht of / hoeveel zalm, tonijn of andere vis ik die week eet.

Omdat het mijn persoonlijke overtuiging is dat wij allen zoveel meer omega 3-vetzuren nodig hebben dan we denken.

En voor een overschot aan omega 3-vetzuren, moet je het wel heeeel bont maken. Dat gebeurt niet zo snel.

Daarover binnenkort meer in één van mijn andere podcast afleveringen, waarin we stilstaan bij de omega 6-, omega 3- en omega 9-vetzuren.

Stay tuned!

Groetjes,

Denise