Histamine tomaten
Leidt naar: Histamine Maandmenu & podcast
Als je je een beetje verdiept in de wondere wereld van Histamine, dan ontdek je dat er niet zoiets is als één Histamine voeding Lijst.
Nogal frustrerend, want je wil natuurlijk duidelijkheid in wat je nou beter wel en niet kunt eten als je last hebt van een histamine-intolerantie.
Eén voedingsmiddel staat op elke histamine lijst.
En dat zijn tomaten…
Want de koppeling histamine, tomaten is één op één te leggen. Tomaten zijn immers heel histaminerijk.
Tot ongenoegen van velen! Want hiermee vallen ook lekkere gerechten, zoals pizza en pastasauzen af.
En wordt je gedwongen creatief te worden met de bescheiden histamine-arme voedingsmiddelen die er zijn.
Daar is overigens nog veel creatiefs te verzinnen, geloof me!
Histamine Maandmenu
Om je daarbij te helpen heb ik een Histamine Maandmenu gemaakt, met daarin 100 recepten die niet alleen histamine-arm zijn, maar ook glutenvrij, koemelkvrij, eivrij en suikervrij.
Bij het menu ontvang je ook een hele praktische histamine-lijst met voedingsmiddelen die juist heel weinig histamine bevatten. Of juist heel veel.
Zoals tomaten.
Ontstekingsreactie, histamine & tomaten
Want als we even verder inzoomen op tomaten, dan is er nog een andere logische link te leggen waarom het bij een histamine-intolerantie niet aan te raden is om tomaten te eten.
Histamine en een ontstekingsreactie gaan hand in hand met elkaar. Waar de ontsteking zit, is afhankelijk van zowel waar in het lichaam de histamine opgehoopt is èn welke onderliggende oorzaken zorgen voor de stijging van zowel de histamine als de ontstekingsreactie.
In veel gevallen zijn bepaalde voedingsmiddelen die vallen onder de nachtschadefamilie olie op het vuur bij een ontstekingsreactie.
En daarbij met stip op #1, jawel: De Tomaat!
Olie op ander vuur
We blijven even bij het olie op het vuur principe, maar nemen hierin een andere afslag. En wel richting de Ayurveda.
De Ayurveda kijkt en werkt met de elementen, net als andere Oosterse leef- en geneeswijzen.
Deze elementen komen samen in drie dosha’s:
☑️ Vata (lucht type),
☑️ Pitta (vuur type) en
☑️ Kapha (aarde type).
Bij ieder van ons overheerst één van de dosha’s en dat verschilt per persoon. Los van de drie dosha types, maar die schijnen zeldzaam te zijn.
Ben je een zogenaamd Pitta-type, zoals ik 😇, dan zijn voedingsmiddelen zoals tomaten ook olie op het (Pitta) vuur en kun je die beter niet / zo min mogelijk eten.
Het grappige is, ik merk het zelf ook echt in de praktijk. Tomaten en ook aubergines vallen nooit echt lekker bij me, terwijl ik er geen voedselintolerantie voor heb en ik gelukkig ook geen last meer heb van een histamine-intolerantie.
En het blijft niet bij mijn ervaring, veel van mijn klanten herkennen dit ook als ik het met ze deel.
Wil je meer weten over de Ayurveda? Neem eens een kijkje bij Divine Ayurveda: het bedrijf van mijn vriendin Frederieke Couvee.
Frederieke is al jaren Ayurveda expert en organiseert met haar bedrijf mooie opleidingen, cursussen en behandelingen. Enorme aanrader! Ik heb al veel van haar geleerd.
Tot slot: omdat Pitta types ontstekingsgevoeliger zijn dan de andere types, lijken zij ook eerder gevoelig te zijn voor een histamine-intolerantie.
Interessant he?
Life’s Too Short to Feel Shit
Ik raak niet uitgeleerd en deel mijn kennis en ervaring graag met je middels mijn artikelen, masterclasses, social media posts, maar ook met mijn podcast.
Ken je mijn podcast al?
Hij heet: Life’s Too Short to Feel Shit, want dat is ook echt hoe ik in het leven sta.
Luister meteen even naar aflevering #62, waarin ik veelvoorkomende oorzaken van een histamine-intolerantie met je deel.
Elke week komen er nieuwe afleveringen bij, dus abonneer je meteen even.
Groetjes,
Denise