Yes, het is lente! De planten en bomen staan in bloei en laten hun pollen vrij in de lucht. Voor veel mensen staat dit ook wel bekend als het hooikoortsseizoen.
Maar wat hebben histamine en hooikoorts met elkaar te maken?
In het menselijk lichaam wordt elke dag een bepaalde stof aangemaakt: histamine. Dit gebeurt bij iedereen. Alleen wordt deze stof bij sommige mensen extra vaak of extra veel aangemaakt. Bijvoorbeeld als er sprake is van een allergie.
Het proces van hooikoorts en histamine; wat er in je lichaam gebeurt
1. De pollen die in de lucht ronddwalen komen via je mond, ogen en neus je lichaam in.
2. Als jij last van hooikoorts hebt, denkt jouw lichaam dat de pollen stoffen zijn die niet in je lichaam thuishoren.
3. In alle holtes van het lichaam zitten slijmvliezen. Denk aan je mond, je neus, maar ook je vagina en je kont :-). In deze slijmvliezen zitten allerlei stoffen die je afweermechanisme helpen bij het herkennen van dingen die goed zijn voor het lichaam en dingen die niet goed zijn voor het lichaam.
4. Een van deze hulpstoffen zijn mestcellen. Mestcellen hebben receptoren aan de buitenkant die als een soort antenne signalen van buitenaf oppikken. Deze antenne heet IgE (immuunglobuline E) en kun je zien als allergie-antenne.
5. In de mestcellen ligt o.a. de stof histamine opgeslagen. Komt er een pol voorbij de cel dan gaat de antenne ‘af’ en wordt de mestcel als het ware getriggerd. Door deze trigger laat het histamine vrij.
6. Hierdoor komt er in 1x een enorme hoeveelheid histamine vrij (er worden immers nogal wat van die mestcellen tegelijkertijd getriggerd). En dat kan je lichaam niet allemaal in 1x afbreken.
7. Sterker nog: er moeten voldoende grondstoffen aanwezig zijn om de histamine af te breken. Denk aan voldoende vitamines en mineralen, maar zeker ook enzymen. Zo is het DAO enzym een bekende histamine-afbreker. Wist je dat DAO onder invloed van het spoorelement koper staat?
8. Neem je onvoldoende vitamines en mineralen op uit je voeding (dit gebeurt in de darm), dan kan er al een DAO tekort ontstaan waardoor je zowel aan de histamine aanmaak kant een ‘probleem’ hebt als aan de histamine afbraak kant.
En wanneer er teveel histamine ontstaat, zorgt dit voor verschillende symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies en er wordt meer vocht geproduceerd dan de bedoeling is.
Teveel histamine door hooikoorts zorgt weer voor verschillende soorten klachten zoals:
- niezen,
- een loopneus,
- tranende ogen
- en een verstopte neus.
Naast histamine worden namelijk ook bepaalde ontstekingsstoffen geactiveerd die hieraan bijdragen.
Al met al best complex hè? En wonderlijk tegelijk.
Wat kun je nou doen als je last hebt van hooikoorts? Hieronder een paar tips…
Tips voor histamine en hooikoorts
1. Kies voor een natuurlijk anti-histaminicum, want die zijn er!
2. Zorg ervoor dat je voldoende groenten en fruit eet, omdat hier veel vezels in zitten die je darmen nodig hebben en je hiermee je immuunsysteem van binnenuit ondersteunt.
3. Eet niet te veel histaminerijke voedingsmiddelen, want dit is olie op het (histamine) vuur. Een tijdje histamine-arm eten kan echt ongelooflijk veel verbetering geven in je klachten!
4. Onderzoek wat bij jou de oorzaak van je histamine-intolerantie is. Dit hoeft namelijk niet altijd (alleen) een allergie te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat een vitamine D tekort hier ook aan kan bijdragen? Net als een DAO tekort (zie hierboven).
Groetjes,
Denise
P.S. Kun je niet wachten om te checken of histamine een rol speelt in jouw fysieke ongemakken?
Eet dan eens een periode histamine-arm.
Dat kan met mijn Histamine Maandmenu, maar je kan ook eerst een paar proefrecepten downloaden om het te proberen.
Je merkt het meeste verschil als je langer dan een paar dagen histamine-arm eet (so you know).
Honderden mensen zijn je voorgegaan en met resultaat!
Lees daarom ook even hun ervaringen op de pagina van het Maandmenu.