I love brownies! Vroeger maakte ik de ongezonde variant maar al te graag (en vaak), waardoor er steeds meer van me was om van te houden… Inmiddels geniet ik net zo veel van deze aanzienlijk gezondere variant, die glutenvrij is en voornamelijk natuurlijke suikers bevat. Afgelopen week weer gemaakt voor de verjaardag van mijn oudste dochter – ze werd 10! – en ik weet zeker dat ik ‘m binnenkort weer een keer ga maken. Zooo lekker!
Ingrediënten voor 12 brownies
- 200 gr. pure chocola – minstens 70% cacao
- 50 gr. kokosolie – extra vierge
- 4 eieren
- 1 banaan
- 6 medjoul dadels
- 100 gr. amandelmeel
- 50 gr. havermeel
- 3 thl. wijnsteen bakpoeder
- snufje zout
- optioneel:
- 50 gr. walnoten – in kleine stukjes
- handvol cranberries
Zo maak je het
1. Smelt de chocola samen met de kokosolie au bain marie.
2. Doe de amandelmeel, havermeel, bakpoeder en zout in een kom.
3. Zet de oven aan op 160 graden hetelucht – 180 graden gewone oven.
4. Vet een rond bakblik van een diameter van 30 cm of een vierkant bakblik van 21 bij 22 cm in met kokosolie en bekleed ’t met bakpapier.
5. Maal in een keukenmachine de dadels en de banaan fijn tot een vloeibare mousse. Doe in een andere kom de 4 eieren en klop ze gedurende een paar minuten luchtig. Voeg het dadelmengsel hier aan toe en klop goed door.
6. Zodra het mengsel glad en romig is, voeg je om beurten de droge ingrediënten en het chocolademengsel toe. Net zolang totdat alles gemengd is.
7. Roer dit door met een spatel en niet met de mixer en mix niet te lang, omdat het dan taai kan worden. Roer tot slot desgewenst de gehakte walnoten en cranberry’s erdoor.
8. Giet het mengsel in het bakblik en zet gedurende 25 minuten in de oven.
9. Prik met een cocktail prikker in de brownie en check of ‘ie van binnen nog een beetje vochtig is. Dat is zo typerend – en lekker! – voor een brownie. Laat de brownie afkoelen en snijd vervolgens in 12 stukken.
Leuk weetje: van deze brownie gaan veel mensen beter poepen. Klinkt niet echt sexy, maar is toch prettig :-).
P.S. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.Â