
Lever ontgiften: even op de resetknop drukken
Detoxen, lever ontgiften, je lijf een APK’tje geven – de laatste jaren doen steeds meer mensen een detoxkuur. En ja, er zitten zeker gezondheidsvoordelen aan. Maar… niet iedereen is erbij gebaat om zomaar een detox te starten.
Sterker nog, zonder goede begeleiding kan het juist averechts werken. Want zodra je je lichaam helpt zich te ontdoen van afvalstoffen, kan er een hoop loskomen. En dat kan pittig zijn. Hoe dat precies zit? Lees snel verder!
De lever: jouw persoonlijke afvalverwerker
Je lever is een keiharde werker. Dit orgaan is dé grote afvalverwerker van je lichaam en draait 24/7 overuren.
En oef, wat zijn wij goed geworden in het aanvoeren van puin, zodat de lever meer dan genoeg werk te doen heeft. Dat wijntje (of vier) in het weekend, de dagelijkse koffieboost, een paracetamolletje tegen hoofdpijn, pesticiden op groenten, uitlaatgassen als je in de stad woont, de anticonceptiepil… Je lever moet al deze stoffen verwerken en afbreken zodat ze je lichaam weer kunnen verlaten.
Maar daar stopt het niet. Veel van deze stoffen zijn vetachtig en moeten eerst wateroplosbaar worden voordat ze met je urine of ontlasting het lichaam kunnen verlaten. Een ingenieus proces – als je lever tenminste alles heeft wat hij nodig heeft. Gelukkig speelt lever ontgiften hierbij een belangrijke rol.
Ontgiften: een magisch proces (als je ‘t goed doet)
Je lever detox-t in twee fases. Om dat goed te kunnen doen, heeft hij onder andere voldoende vitamine C, magnesium, omega-3 vetzuren en spoorelementen zoals mangaan en selenium nodig.
En daar wringt vaak de schoen. Veel mensen hebben een verstoorde opnamecapaciteit van vitamines en mineralen in de darmen door stress, slechte eetgewoonten of ongewenste gasten zoals parasieten en schadelijke bacteriën. Gevolg? Je lever krijgt niet wat hij nodig heeft en raakt overbelast. Dit maakt lever ontgiften extra belangrijk.
Ga je dan ‘zomaar’ een detox doen…?!? Dan kunnen opgeslagen afvalstoffen ineens massaal vrijkomen en in je lichaam gaan rondzwerven. Met als resultaat: hoofdpijn, spierverzuring en extreme vermoeidheid. Niet echt de frisse reset waar je op hoopte, toch?
Daarom is het slim om een detox altijd onder begeleiding te doen. Een expert kan je adviseren over welke detox bij jou past en welke voedingsstoffen je nodig hebt om je lever te ondersteunen. Op deze manier kun je veilig en effectief je lever ontgiften.
3 simpele manieren om je lever dagelijks te helpen
Gelukkig kun je ook zonder een zware detox je lichaam een handje helpen:
- Begin je dag met lauwwarm water en vers citroensap. Dit stimuleert je spijsvertering en ondersteunt lever ontgiften.
- Eet meer knoflook. Knoflook bevat zwavel, wat essentieel is voor een goede leverwerking. Merk je dat je er extra winderig van wordt? Dat kan een teken zijn van een disbalans in je darmen.
- Strooi vaker kurkuma over je eten. Perfect in curry’s, maar ook lekker in een smoothie of soep. Combineer het altijd met zwarte peper voor een betere opname. Kurkuma ondersteunt bovendien het proces van lever ontgiften.
Wil je meer weten over de lever? Zoals over hoe je in kaart kan brengen wat de ‘DNA codering’ van jouw lever is? Om daarmee meer te weten te komen over hoe jouw lever ontgift?
Luister dan via deze link naar aflevering #49 van de Life’s Too Short to Feel Shit Podcast.
Elke week kun je naar twee kersverse afleveringen luisteren, waarmee je de upgrade van je gezondheid kunt boosten met de kennis en ervaring die ik met je deel.
Tip: abonneer je meteen even op mijn podcast, zodat je geen enkele aflevering mist.
Mooie dag!
Groetjes,
Denise