De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die regelmatig een detox doen: een ontgiftingskuur. Daar zitten ontzettend veel gezondheidsvoordelen aan. Alleen is het niet voor iedereen raadzaam om dit (regelmatig) te doen.
Zeker niet zonder goed begeleiding van een expert, omdat er nogal wat los kan komen op het moment dat je je lichaam helpt ontdoen van stoffen die het lijf niet dienen.
Hoe dat zit lees je in dit artikel.
Allereerst, wat is ontgifting eigenlijk? De lever is het grootste orgaan dat betrokken is bij het verwerken van alles wat niet goed is voor het lichaam.
Ik noem de lever vaak ook gekscherend een grote afvalverwerker. Want puinruimen is wat ‘ie de hele dag en nacht (!) doet.Â
En oef, wat zijn wij goed geworden in het aanvoeren van puin, zodat de lever meer dan genoeg werk te doen heeft. Ik zeg bewust meer dan genoeg, omdat we de lever vaak ‘overvoeren’ met troep.
Denk aan het wijntje of twee (oke vier) bij de borrel in het weekend, de dagelijkse bakkies koffie, het paracetamolletje als je wakker wordt met hoofdpijn maar ook pesticiden uit je groenten, de uitlaatgassen met name als je in de stad woont en de pil voor de dames onder ons.
Het bevat allemaal stoffen die de lever moet afbreken tot wateroplosbare stoffen, zodat ze met je ontlasting of urine naar de uitgang kunnen gaan. Veel van die stoffen zijn vetachtige substanties als ze bij je lever aankomen.
Om van vet een in wateroplosbare stof te maken, komt er nogal een proces om de hoek kijken. En juist dit proces is zo magisch!
Het heeft methylering en de lever doet dat in twee fases. In beide fases heeft het daarvoor voldoende grondstoffen nodig om zijn werk goed te doen. Denk aan voldoende vitamine C, magnesium, omega 3-vetzuren, maar ook spoorelementen (kleine hoeveelheden mineralen) zoals mangaan en selenium.
Om voldoende van deze grondstoffen te hebben, moet de opnamecapaciteit van vitamines en mineralen in de darmen op orde zijn. Daarnaast moet je natuurlijk ook zorgen dat er voldoende aanvoer van deze wonderlijke stoffen zijn, door wat je dagelijks eet (o.a. voldoende groenten en fruit).
Deze opnamecapaciteit is nogal vaak verstoord, omdat steeds meer mensen rondlopen met een disbalans in de darmen. Dit kan komen door ongezonde eet- en drinkgewoonten, stress, maar ook als er een ziekmaker in je darmen huist. Zoals een parasiet of een ziekmakende bacterie zoals Salmonella of Clostridium.
Die laatsten zorgen ook meteen voor extra werk voor je lever, want ze zijn behoorlijk belastend voor je lichaam door de stoffen die deze beestjes afgeven maar ook de stoffen die door je lichaam worden aangemaakt bij de aanval op deze bad guys.Â
Stel je gaat ‘zomaar’ een flinke detox inzetten, dan kan er een overload aan gifstoffen vrijkomen die op dat moment rondzwerven in je lichaam. Met een detox maak je de stoffen die het lichaam opslaat in je weefsels namelijk los (het lichaam slaat het op in zichzelf als het ze niet goed kan afvoeren – wonderlijk he hoe het lichaam in elkaar zit?!?).
Zwerven ze rond in je lijf, dan kun je hier behoorlijk last van krijgen. Denk aan o.a. hoofdpijn, verzuring van je spieren en een slopende vermoeidheid. Vandaar mijn advies om dit niet op eigen houtje, maar altijd onder begeleiding van een expert te doen.
Deze expert adviseert je welke soort detox past bij jouw situatie en ook welke voedingssupplementen je voor tijdens en na de detox kunt nemen om de afvalstoffen af te voeren.Â
3 dingen die je iedere dag zelf al kunt doen om je lichaam toch een handje te helpen bij de ontgifting zijn:
- Start je dag met een glas lauwwarm water met vers geperst citroensap.
- Kook vaker met verse knoflook (moet je hier meer van winden, dan is dat een teken van een disbalans in je darmen).
- Strooi wat vaker curcuma over je eten. Zeker als je een curry maakt is dat natuurlijk een topper, maar doe het ook eens door een smoothie of een soep. Heerlijk en gezond! Combineer het altijd met zwarte peper voorÂ
Ben je benieuwd of een detox voor jou verstandig is? En ben je bereid in je gezondheid te investeren met je tijd, energie en geld? Boek dan een gratis consult bij me, dan denk ik met je mee.
Mooie dag!
Denise
P.S. Per week hou ik ruimte in mijn agenda voor twee gratis consults. Des te eerder je bij me aanklopt, des te eerder we ‘m kunnen inplannen (so you know).