buikklachten door stress“Ik krijg buikklachten door stress.
Elke keer dat ik een deadline heb is het weer raak: ik eet niet meer, ik voel me opgejaagd en ik ren te vaak naar de W.C. (aan ‘de dunne’).
Denise, leg uit, hoe kan dat?

Ok, laten we beginnen met wat er in je lichaam gebeurt op het moment dat jij stress ervaart.

 

  

Wat gebeurt er in je lichaam als je stress ervaart?

Om te weten waar de buikklachten door stress vandaan komen moeten we weten wat er gebeurd als je stress ervaart.

Voorbeeld: Je hebt een deadline, je moet ‘aan de bak’ . Dan gaat je lichaam stresshormonen aanmaken. Adrenaline en cortisol om precies te zijn. Dat zijn althans de hoofdrolspelers.

Het proces van stresshormonen in je lichaam

Het begint met adrenaline – en dat voelt best fijn. Want dan is het nog leuk en spannend. Als een kind die voor het eerst in een snoepwinkel is. Je hebt er zelfs zowaar zin in om de klus te klaren. Dat is ook niet zo gek, want door de aanmaak van adrenaline wordt er ook meteen een flinke shot Dopamine aangemaakt! En Dopamine is de neurotransmitter die o.a. voor levensgeluk en plezier staat. Je wordt dus letterlijk een beetje gelukkiger door Adrenaline en daardoor Dopamine.

Maar… hier komt de adder… Adrenaline piekt snel en hoog. Maar dipt ook snel en diep.

En na de dip, komt er een andere piek: en wel van Cortisol. Cortisol stijgt een stuk trager en blijft ook langer op grote hoogtes.

Je lever speelt de hoofdrol in de afbraak van cortisol en dat laat bij veel mensen te wensen over. Daarover een andere keer meer.

Zolang cortisol hoog is en blijft, zet het andere mechanismen aan het werk. Zoals de aanmaak van histamine.

buikklachten door stress

Hoe kun je merken dat je histamine aanmaakt?

Dat kun je merken, doordat je een opgejaagd gevoel krijgt, hoger gaat ademen en misschien zelfs ook wel jeuk en rode vlekken.

  • Warmte of juist een heel koud gevoel = histamine ✅
  • buikpijn = histamine ✅
  • Dunne ontlasting of PlofPoep = histamine ✅

Zo zie je maar, histamine heeft meerdere gezichten. En inderdaad dit is dus die buikklachten door stress veroorzaker. En hier blijft het niet bij.

Het is wel met name deze excessieve aanmaak van histamine die jou vaak vervelende buikklachten geeft als jij extra stress hebt.

Andere veroorzakers voor buikpijn door stress dan histamine

Natuurlijk spelen ook andere dingen hierbij een rol. Want als je stress ervaart, dan verbrandt je essentiële stoffen als vitamines, mineralen en essentiële vetzuren als sneeuw voor de zon. 

Die kunnen dan hun werk niet / minder goed doen, waardoor jij weer last krijgt van dingen, zoals buikpijn, slecht slapen, korter lontje en minder goede focus. Om maar een paar dingen te noemen.

Als we stress hebben, dan staan we AAN. Op dat moment zijn we in een actieve stand (sympathicus), terwijl spijsverteringssappen juist het beste worden aangemaakt in een staat van ontspanning (parasympathicus).

Denk hierbij aan maagzuur, pepsine en spijsverteringsenzymen. Heb je stress, dan zet dat dus ook je spijsvertering onder druk -> hello opgeblazen buik.

Ook is stress een ‘killer’ voor je goede darmbacteriën. Die leggen dan letterlijk het loodje.

Niet zo handig, want het zijn juist deze goede gasten die zo belangrijk zijn voor een sterk immuunsysteem. Immers: zo’n 70% van je immuunsysteem wordt bepaald vanuit je darmen. Je buik dus.

En om de vicieuze cirkel compleet te maken: door stress ga jij ongezond eten en leven (i.e. fastfood, overmatig koffie, alcohol, suikers, etc) waardoor je lichaam nog minder essentiële resources mist en het alle belangrijke functies nog minder goed kan uitoefenen (terwijl het juist dan zaken als groenten, fruit, water, vetten en eiwitten nodig heeft).

Al deze dingen zorgen ervoor dat je darmen vatbaarder worden voor indringers van buitenaf.

Maar ook voor het ontstaan van ontstekingsprocessen, veelal in de darm. En het zijn deze ontstekingsprocessen die zorgen voor met name buikpijn en buikkrampen of steken.

Ik kan hier nog uren over uitweiden, maar dan wordt het een masterclass en dat is niet de bedoeling.

Als het goed is, is dit al Food For Thought.

Take care.

Groetjes,
Denise

P.S. Wil je meteen met mijn 10 tips bij darmklachten aan de slag? Dat kan! Download dan hier mijn ebook.