Ik heb regelmatig nog wat pasta over van het avondeten. Zonde om weg te doen en prima om in de lunch van de volgende dag te verwerken. Zoals in dit heerlijke en eenvoudige recept met Aziatische wokgroenten en gerookte zalm. Lekker met kokosmelk, maar kan ook zonder.Â
Ingrediënten voor 1 persoon
- 50 gr. bruine rijst pasta
- 250 gr. Aziatische wokgroenten
- 100 gr. gerookte wilde zalm*
- 50 ml kokosmelk
- scheut coconut aminos
- sap van een halve limoen
- optioneel: verse koriander* of peterselie
Zo maak je het
1. Wok de groenten een paar minuten in wat kokosolie.Â
2. Doe de pasta erbij, gevolgd door de kokosmelk, coconut aminos en het limoensap.Â
3. Voeg naar smaak peper en zout toe en dien op met de gerookte zalm er doorheen en een plakje bovenop.Â
Zo eenvoudig en superlekker!
Je kunt dit prima de avond ervoor al klaarmaken en op de dag zelf even opwarmen. Let er dan wel op dat je de zalm apart houdt en niet mee verwarmt.Â
*Voor een histamine-arme variant gebruik je verse (wilde) zalm i.p.v. gerookte zalm (die je dan nog even moet bereiden, zoals in de oven). Ook kun je dan beter voor peterselie boven koriander kiezen als garnering.Â
P.S. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling met 10 tips bij darmklachten.Â
Beset Denise.
Volgens meerdere sites, mijn huisarts en mijn MDL artsen is gerookte zalm een van de grootste histamine houdende producten. Waarom geeft u dan aan dat dit gerecht histamine vrij is?
Beste Esther,
Bedankt voor je reactie. Het klopt dat gerookte zalm histaminerijk is. Daarom staat er in het recept dat je voor een histamine-arme variant gewone zalm (zo vers mogelijk) gebruikt die je bijvoorbeeld in de oven kunt garen.
Groetjes,
Denise
In peterselie, koriander en alle zalm zit veel histamine.
Hoi Fleur, dankjewel voor je reactie. Peterselie is laag in histamine, koriander hoog (staat ook in post) en zalm gaat vaak prima bij een histamine-intolerantie mits de zalm vers is. Als je er erg gevoelig voor bent – dat verschilt namelijk nogal per persoon – dan kun je ook van verse zalm klachten krijgen. In mijn praktijk zie ik dat bij mijn cliënten verse zalm vaak prima gaat, weliswaar met mate. Kwestie van proberen wat voor jou werkt en wat niet.