Jawel hoor! Wederom een ontbijtje met overnight oats. En dat terwijl ik er niet zo heel lang geleden echt van gruwelde… Maar dat was door de havermout met het ietwat plakkerige ‘lijm-gevoel-in-de-mond’ en dat is zo anders met steel cut oats! Ga daar dus echt even naar op zoek en je wil niet meer anders dan je dag gezond beginnen met de smaak van appeltaart :).
Ingrediënten voor 1 portie
- 2 medjoul dadels, ontpit en in stukjes gesneden
- 1 appel, zoals Braeburn of Goudreinette
- 50 gr. steel cut oats
- 100 ml. plantaardige melk
- Handje amandelschaafsel of gehakte hazelnoten
- 1 el. speculaaskruiden* (voor een histamine-arme variant laat je dit weg)
- 1 thl. cardamompoeder* (voor een histamine-arme variant laat je dit weg)
- Optioneel: een flinke lepel schapen- of plantaardige yoghurt
Zo maak je het
1. Week de oats een nacht in 100 ml gekookt water met de deksel op de pan (pan uiteraard niet op het vuur).Â
2. De volgende ochtend giet je de oats af – spoel ze ook even goed na in de zeef – waarna je ze weer terug in de pan doet. Voeg de plantaardige melk en de stukjes dadel toe, roer het even goed door en laat het zo’n 7 a 10 minuten op laag vuur doorsudderen totdat het vocht net niet helemaal is opgenomen.Â
3. Schil de appel en snij ‘m in stukjes. Doe een klontje roomboter of kokosolie in een pannetje en doe hier de appelstukjes bij. Voeg de speculaaskruiden en cardamompoeder toe en laat ook dit een paar minuten zacht worden.Â
4. Roer door het oat-mengsel totdat alles verdeeld is.Â
5. Voeg tot slot een klodder schapenyoghurt toe en dien op met amandelschaafsel of wat gehakte hazelnoten en wat gedroogde appeltjes.Â
Vind je het niet zoet genoeg? Voeg dan 1 a 2 el. ahornsiroop toe. Â
P.S. Wil je tips hoe je je darmen gezond kunt krijgen, zodat je beter slaapt? Download dan mijn gratis ebook Gutfeeling.