aanhoudende darmklachten

Heb je veel aanhoudende darmklachten, zoals bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, je flink misselijk voelen en last hebben van buikkrampen? De pijn van de buikkrampen kunnen verschillen van plek in de buik, maar het kan ook uitstralen naar je zij of je rug. 

Oorzaak aanhoudende darmklachten achterhalen

Die buikpijn is natuurlijk ontzettend vervelend en kan ook bepalend zijn voor je (sociale) leven. Net als wanneer je vaak last hebt van een opgeblazen buik (voor de dames onder ons: en je voor de zoveelste keer gefeliciteerd wordt met je zwangerschap -> alleen ben je dat niet). Een oorzaak van deze aanhoudende darmklachten kan te maken hebben met wat je eet. Zo kan een voedselintolerantie hiervoor zorgen, maar ook een glutengevoeligheid die letterlijk je darmwand kan aantasten. 

Het kan ook aan hele andere dingen liggen, zoals een Candida gist die in je darm is gaan overwoekeren. Of een parasiet die in je darm zit en zorgt voor een ontstekingsreactie, al dan niet gepaard gaande met een verhoogde aanmaak van histamine

Tips voor darmklachten

Darmklachten kunnen je plezier in het leven enorm in de weg zitten. Vaak zorgt het ervoor dat je snel geïrriteerd bent, maar ook dat je geen energie hebt voor de leuke dingen in het leven (en ja daar valt ook gezellig op de bank zitten met je lief onder, want ja jij ligt op de bank met je buikpijn en wil het liefst zo vroeg mogelijk naar je bed omdat je gesloopt bent). Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet zodat je hier wellicht al wat benefits van ervaart: 

  • Eet veel vezelrijke voeding: als je  meer vezels eet, dan helpt dit bij het produceren van een zachtere Number Two. Denk aan het eten van met name meer groenten, fruit en noten.
  • Varieer in wat je eet: een gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast voorkom je daarmee – zo goed als het kan – dat je een voedselintolerantie krijgt.
  • Drink genoeg water: waarschijnlijk heb je dit al heel vaak gelezen, maar het is belangrijk om per dag gemiddeld 1,5 tot 2 liter water te drinken. Voor het afvoeren van afvalstoffen, het hydrateren van je cellen en voor het vormen van een mooie en soepele zinkende worst.
  • Beweeg voldoende: minimaal elke dag een half uur, liefst langer en liefst buiten.
  • Ontdek jouw triggers: merk je dat je vaak last krijgt van je darmen bij het eten of drinken van bepaalde dingen? Ontdek wat het is, door hier onderzoek naar te doen. Ik zet altijd laboratoriumonderzoeken in, o.a. op voedselintoleranties en een glutengevoeligheid, maar ook naar andere factoren die een rol kunnen spelen bij je darmklachten, zoals een parasiet of een zwakke vertering

Smaken deze tips naar meer? Download dan mijn 10 gratis tips bij (aanhoudende) darmklachten.

Ben je juist klaar met gratis tips en is het tijd voor actie? Vraag dan een gratis intake bij me aan. Ik stel dan meerdere laboratoriumonderzoeken voor je samen waarmee we de oorzaak van jouw klachten in kaart brengen.